Winnaar 18e editie Young Captain Award

Winnaar 18e editie Young Captain Award

22 november 2022

Marleen Smits van Shell wint de Young Captain Award 2022

Finaleplaatsen voor toptalenten van Royal HaskoningDHV en Royal FrieslandCampina

Amsterdam, 22 november 2022 – Marleen Smits (39) is gisteravond verkozen tot Young Captain 2022. De award werd dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt aan de meest getalenteerde jonge businessleider binnen de top van het bedrijfsleven. Marleen ontving de award uit handen van Liesje Schreinemacher, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, in de High Light van Capital C in Amsterdam.

Marleen Smits (39) is Convenience Retail Manager voor Shell Benelux & Frankrijk. Binnen deze rol geeft ze leiding aan de transformatie in de Mobility Community van Shell, om zo de business van Shell shops in de Benelux en Frankrijk te herontwikkelen en aan de veranderende vraag van klanten op het gebied van energie en op het gebied van gezonde producten voor consumptie te voldoen. Sinds 2008 vervult Marleen verschillende rollen binnen Shell Retail Benelux & Frankrijk. Al die tijd is ze helder geweest over de richting van Shell's shops: Energie moet duurzaam en het aanbod in de Retail moet gezond.

Deze visie brengt Marleen zowel strategisch zakelijk als maatschappelijk op overtuigende wijze over, waarbij ze haar team en de stakeholders meeneemt in zowel de visie als het beoogde resultaat. Ze laat hiermee zien een sterk moreel kompas te hebben. Integriteit staat voor Marleen hoog in het vaandel en daardoor weegt ze op genuanceerde wijze de dilemma’s af waar zij in haar verantwoordelijkheden een keuze in dient te maken. De jury vindt Marleen sterk in het meenemen van stakeholders in haar richting, “Marleen biedt inspiratie en steekt veel energie in de ander waardoor zij teamvorming bevordert en betrokkenheid creëert.”

De andere finaleplaatsen waren voor Sabine Bink, die de functie van Director Project Management & Consultancy bekleedt bij Royal HaskoningDHV, en Carlijn Janssen, CFO Zijderveld en CFO Americas bij Royal FrieslandCampina.

Een indrukwekkende uitreiking onder de sterrenhemel boven Amsterdam

De feestelijke uitreiking van de Young Captain Award 2022 vond plaats onder de imponerende glazen koepel in de High Light in Capital C in Amsterdam, een plek die ooit het centrum van de diamantenhandel was en nog steeds een gevoel van exclusiviteit geeft. Het event bood een magische avond voor de leiders uit de komende generatie beslissers van het toonaangevende Nederlandse bedrijfsleven. De High Light bracht niet alleen de achttiende uitreiking van de award tot een hoger niveau, maar ook de carrière van de winnaar van de alweer achttiende editie van de Young Captain Award.

Ivo Steffens van NS, de winnaar van de zeventiende editie van de Young Captain Award, draagt de titel over op Marleen Smits. Marleen ontvangt als nieuwe Young Captain een op maat gemaakt netwerk- en opleidingsprogramma om haar persoonlijke en professionele ontwikkeling in haar weg naar de boardroom verder te ondersteunen. De finalisten van dit jaar treden daarnaast toe tot het netwerk van Young Captain alumni dat sinds 2005 is opgebouwd.

De Young Captain Award wordt al achttien jaar lang jaarlijks uitgereikt aan de meest talentvolle, jonge zakelijke leider. Deze businessleider is in een vroege fase van zijn of haar carrière opgevallen door durf, daadkracht en oorspronkelijkheid. Hij of zij denkt internationaal gericht en ziet leiderschap als een maatschappelijke, persoonlijke en economische verantwoordelijkheid. De finalisten behoren tot de nieuwe generatie leiders, op weg om het gezicht van ondernemend Nederland te worden. De Young Captain Award maakt deze zakelijk leiders zichtbaar voor een breed publiek en biedt hen de ruimte en kansen om zich maximaal te ontwikkelen. Deelname aan de Young Captain Award verkiezing dwingt de kandidaten om kritisch naar hun eigen leiderschapsstijl en overtuigingen te kijken, en te bedenken waar zij voor staan.