Jurering

Een deskundige en ervaren jury onder voorzitterschap van Eelco Hoekstra beoordeelt de voorgedragen kandidaten aan de hand van door de jury vastgestelde beoordelingscriteria. De jurering kent diverse fases en leidt uiteindelijk tot de verkiezing van de winnaar.

Jury 2021

Jury Young Captain 2021

De data voor de Young Captain Award
editie 2022 zijn:

05-08-2022 Uiterlijke aanmelding van kandidaten
09-08-2022 Uiterlijke datum inzenden cv's en motivatie
03-10-2022 Eerste jury ronde en nominatie finalisten.
Locatie: Bilderberg Garden Hotel, Amsterdam.
24-10-2022 Finale & diner; jury interviews met drie finalisten.
Locatie: Bilderberg Garden Hotel, Amsterdam.
21-11-2022 Feestelijke bekendmaking van de winnaar Young Captain Award 2022.
Locatie: Paleis Het Loo, Apeldoorn.

Young Captains Program

01-09 &
02-09-2022
Young Captains Program – tweedaags kennis- en belevingsprogramma aangeboden aan alle kandidaten voorgedragen voor de Young Captain Award 2022.
Locatie: Hotel De Bilderberg, Oosterbeek.

Juryleden

Eelco Hoekstra
linkedin

Eelco Hoekstra
Chairman & CEO Vopak

Stephanie Hottenhuis
linkedin

Stephanie Hottenhuis
CEO & Chair to the Board of KPMG Netherlands

David Pappie
linkedin

David Pappie
Directeur Topsectoren & Industriebeleid, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Prof dr. Philip Hans Franses
linkedin

Prof dr. Philip Hans Franses
Professor Applied Econometrics, Professor Marketing Research at Erasmus School of Economics

Frans Blom
linkedin

Frans Blom
Senior Partner Emeritus BCG & Chairman of The Supervisory Board Van Lanschot Kempen.

Marjan Rintel
linkedin

Marjan Rintel
President-Directeur Nederlandse Spoorwegen

Daphne de Kluis
linkedin

Daphne de Kluis
CEO Commercial Banking ABN AMRO en lid van het Executive Committee.

Hein Schumacher
linkedin

Hein Schumacher
CEO Royal Friesland Campina

Ivo Steffens
linkedin

Ivo Steffens
Young Captain 2021,
NS, Directeur Commercie & Lead ComIT

5 augustus 2022

Sluitingstermijn nominatie kandidaten

Nomineren kan direct online via deze website. De kandidaten die zijn aangemeld moeten voor 9 augustus een uitgebreid curriculum vitae en letter of recommendation insturen. Op basis van deze documenten selecteert de jury maximaal tien kandidaten.

nomineer nu

28 september 2022

Eerste gespreksronde

Met alle kandidaten op de 'long list' houdt de jury intensieve gesprekken. De jury wordt daarvoor opgedeeld in twee groepen. Beide groepen juryleden hebben een onderhoud van ongeveer een uur met de kandidaten. In de gesprekken vraagt de jury stevig door over onder meer hun ambities en prestaties, morele vraagstukken rondom leiderschap, Europese economische vraagstukken, visie op het gebied van duurzame bedrijfsvoering en de rol van de onderneming in internationaal maatschappelijk en economisch perspectief. Aan het eind van de dag komt de volledige jury bij elkaar om drie finalisten te kiezen. De jury motiveert haar keuze in een juryrapport. Alle kandidaten worden persoonlijk op de hoogte gesteld door een van de juryleden, over de uitslag en motieven voor de keuze of afwijzing. Daarbij krijgen ze ook feedback over hun optreden.

24 oktober 2022

Bekendmaking finalisten aan de pers

De namen van de finalisten worden bekendgemaakt in een persbericht. Daarin licht de jury haar motieven voor de keuze toe. Dagblad De Telegraaf schenkt hier traditioneel uitgebreid aandacht aan.

24 oktober 2022

Tweede en laatste gespreksronde, finalistendiner

Voor deze gespreksronde schrijven de drie finalisten een essay over enkele van tevoren vastgesteld vraagstukken, thema's of stellingen. De onderwerpen zijn ontleend aan de actualiteit en wisselen dus jaarlijks. Het essay is de input voor een gesprek van ca. 2 uur met de voltallige jury. De afgelopen jaren gingen de gesprekken onder meer over vergrijzing, opkomende markten, wereldvoedselproductie en Europese economische politiek. Deze sessie heeft het karakter van een debat op niveau, zodat de kandidaat de kans heeft zich optimaal te profileren. Gedurende de dag worden gefilmde portretten van de kandidaten gemaakt, die later op de website van de Young Captain Award worden gepubliceerd. Na afloop van de sessies kiest de jury de nieuwe Young Captain. De uitslag blijft geheim, ook voor de finalisten, tot de uitreiking van de Award.

De partners van de Young Captain Award bieden de drie finalisten en de juryleden traditiegetrouw een diner, locatie n.t.b. in de regio Amsterdam.

21 November 2022

Uitreiking Young Captain Award 2022

De winnaar wordt bekend gemaakt en de Award uitgereikt tijdens een feestelijk diner in aanwezigheid van ca 130 zakelijk leiders uit het bedrijfsleven in Nederland.