Jurering

Een deskundige en ervaren jury onder voorzitterschap van Eelco Hoekstra beoordeelt de voorgedragen kandidaten aan de hand van door dejury vastgestelde beoordelingscriteria. De jurering kent verschillende fases en leidt uiteindelijk tot de verkiezing van de winnaar.

Jury en genomineerden 2023

Jury en genomineerden Young Captain Award 2023
Op de foto ontbreken juryleden: Hein Schumacher en Marjan Rintel.

De data voor de Young Captain Award
editie 2024 zijn:

12-07-2024 Uiterlijke aanmelding van kandidaten.
12-07-2024 Uiterlijke datum voor het inzenden cv's en motivatiebrief van kandidaten, alsmede aanbevelingsbrief van CEO of CHRO.
20-09-2024 Eerste jury ronde en nominatie finalisten.
Locatie: Bilderberg Garden Hotel, Amsterdam.
14-10-2024 Finale jury interviews met drie finalisten en diner ter ere van de officiele bekendmaking van de finalisten 2024.
Locatie: Bilderberg Garden Hotel, Amsterdam.
25-11-2024 Feestelijke bekendmaking van de winnaar Young Captain Award 2024.
Locatie: nader bekend te maken

Young Captain Program

29 & 30 augustus 2024 Young Captain Program – tweedaags kennis- en belevingsprogramma aangeboden aan alle kandidaten voorgedragen voor de Young Captain Award 2024. Locatie: Residence Hotel Groot Heideborgh.
14-11-2024 Terugkomdag Young Captain Program

Juryleden

Eelco Hoekstra
linkedin

Eelco Hoekstra
CEO and Board mmember with international experience

Stephanie Hottenhuis
linkedin

Stephanie Hottenhuis
CEO & Chair to the Board of KPMG Netherlands

Peter Hondebrink
linkedin

Peter Hondebrink
MT-lid Directie Topsectoren en Industriebeleid, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Prof dr. Philip Hans Franses
linkedin

Prof dr. Philip Hans Franses
Professor Applied Econometrics, Professor Marketing Research at Erasmus School of Economics

Heleen Dura - van Oord
linkedin

Heleen Dura - van Oord
Entrepreneur, investor and board member Rijksmuseum, De Efteling, African Parks Foundation and The School of Moral Ambition.

Marjan Rintel
linkedin

Marjan Rintel
President-Directeur KLM Nederland

Lodewijk Hijmans van den Bergh
linkedin

Lodewijk Hijmans van den Bergh
Lid RvC bij ING, Heineken en HAL

Hein Schumacher
linkedin

Hein Schumacher
CEO Unilever

Sarike van Wette
linkedin

Sarike van Wette
Alliander, Directeur Liander Onderhoud & Storingen, Young Captain 2023

Leiderschapsreis naar de boardroom

Wat betekent meedoen aan de Young Captain Program en Award? De hele reis in 9 stappen uitgelegd.

Leiderschapsreis naar de boardroom

12 juli 2024

Sluitingstermijn voordracht kandidaten

Nomineren kan direct online via deze website. De kandidaten die zijn aangemeld moeten voor 9 augustus een uitgebreid curriculum vitae en letter of recommendation insturen. Op basis van deze documenten selecteert de jury maximaal tien kandidaten.

nomineer nu

20 september 2024

Eerste gespreksronde

Met alle kandidaten op de 'long list' houdt de jury intensieve gesprekken. De jury wordt daarvoor opgedeeld in twee groepen. Beide groepen juryleden hebben een onderhoud van ongeveer een uur met de kandidaten. In de gesprekken vraagt de jury stevig door over onder meer hun ambities en prestaties, morele vraagstukken rondom leiderschap, Europese economische vraagstukken, visie op het gebied van duurzame bedrijfsvoering en de rol van de onderneming in internationaal maatschappelijk en economisch perspectief. Aan het eind van de dag komt de volledige jury bij elkaar om drie finalisten te kiezen. De jury motiveert haar keuze in een juryrapport. Alle kandidaten worden persoonlijk op de hoogte gesteld door een van de juryleden, over de uitslag en motieven voor de keuze of afwijzing. Daarbij krijgen ze ook feedback over hun optreden.

14 oktober 2024

Bekendmaking finalisten aan de pers

De namen van de finalisten worden bekendgemaakt in een persbericht. Daarin licht de jury haar motieven voor de keuze toe. Dagblad De Telegraaf schenkt hier traditioneel uitgebreid aandacht aan.

14 oktober 2024

Tweede en laatste gespreksronde, finalistendiner

Voor deze gespreksronde schrijven de drie finalisten een essay over enkele van tevoren vastgesteld vraagstukken, thema's of stellingen. De onderwerpen zijn ontleend aan de actualiteit en wisselen dus jaarlijks. Het essay is de input voor een gesprek van ongeveer 2 uur met de voltallige jury. De afgelopen jaren gingen de gesprekken onder meer over vergrijzing, opkomende markten, wereldvoedselproductie en Europese economische politiek. Deze sessie heeft het karakter van een debat op niveau, zodat de kandidaat de kans heeft zich optimaal te profileren. Gedurende de dag worden gefilmde portretten van de kandidaten gemaakt, die later op onze website worden gepubliceerd. Na afloop van de sessies kiest de jury de nieuwe Young Captain. De uitslag blijft geheim, tot aan de Award uitreiking op 25 november.

De partners van de Young Captain Nederland bieden de drie finalisten en de juryleden traditiegetrouw een diner in de regio Amsterdam aan.

25 november 2024

Uitreiking Young Captain Award 2024

De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een feestelijk diner in aanwezigheid van ongeveer 130 zakelijk leiders uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Nomineer uw kandidaat Volgende

Kent u een veelbelovend zakelijk leider? Meld uw kandidaat aan.