De Young Captain Award: jouw tijd voor reflectie | Nieuws

De Young Captain Award: jouw tijd voor reflectie

27 juli 2017

De Young Captain Award: jouw tijd voor reflectie

 

Na een mooie rit door het Friese landschap, parkeer ik mijn auto op het Bilderberg Landgoed Lauswolt. Het is pas een paar weken geleden dat ik door de Volksbank werd voorgedragen voor dit programma. Dat is op zich al een mooie ervaring: elk bedrijf mag maar één talentvolle, jonge kandidaat voordragen. Verwachtingsvol sluit ik mij dan ook aan bij de andere deelnemers van het Young Captains Programma 2016.

Tijdens de koffie wordt al meteen duidelijk hoe divers deze groep is. Van containerterminals tot water, van ijsjes tot de spoorwegen en van media tot financiële diensten. Alles komt langs. Na de koffie volgen “speeddates” om kennis met elkaar te maken. Verhalen over succesvolle carrières die gecombineerd worden met een druk gezinsleven met vaak jonge kinderen. Wij lijken wat dat betreft juist heel veel op elkaar.

Voor mij is dat niet anders. De laatste jaren in mijn werkende leven stond ik midden in de hectiek van de kredietcrisis. Eerst in de poging om samen met de Staat en toezichthouders de nationalisatie van SNS REAAL af te wenden. Daarna werd ik verantwoordelijk om klanten in betaalproblemen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ik ben blij dat ik mag bijdragen aan zulke belangrijke, maatschappelijke thema’s. Echter, het zijn ook thema’s die je helemaal opslokken. Met daarnaast een leuk, jong gezin blijft er weinig “bandbreedte” over voor reflectie.

Het Young Captains Programma kwam voor mij dan ook op precies het juiste moment. Ik heb genoten van de twee dagen met experts van gerenommeerde bedrijven, zoals de Boston Consulting Group, Allen & Overy en Hill+Knowlton Strategies. Zij gaven een inkijk in de dilemma’s van een “Captain of Industry” Daarna volgde een gesprek met een oudere en een jongere captain of industry die openlijk vertelden over de moeilijkste momenten in hun carrières en hoe zij daarop terugkeken.

Na het tweedaagse programma in Lauswolt eindigde het nog niet voor mij. Ik mocht naar Amsterdam voor de interviewronde van de Young Captain Award. De jury bestaat uit “captains” met een indrukwekkende ervaring uit het bedrijfsleven, bankwezen en het onderwijs. De interviews waren dan ook heel uitdagend. Hoe vaak vraagt iemand je hoe je kijkt naar maatschappelijke vraagstukken, hoe je je persoonlijk leiderschap ziet of wat je echt wilt bereiken in de wereld? Het was een unieke ervaring die, dankzij de persoonlijke terugkoppeling van één van de juryleden, heel waardevol was.

Ook hier eindigde het niet. Wij hebben inmiddels een actief alumni netwerk en wij zien elkaar een paar keer per jaar. Het is ontzettend leuk om elkaar af en toe te spreken en te zien waar iedereen zich mee bezighoudt.

Wat mij vooral bijblijft, is het enthousiasme van de jury en de experts. Ondanks hun drukke agenda’s maken zij veel tijd vrij voor dit programma. Waarom? Om jonge talententen te helpen groeien. En dat doen zij met zichtbaar plezier en met heel veel energie. Tel daar de perfecte organisatie bij op en je hebt een uniek evenement. Het Young Captains Programma!

Bastiaan de Ruiter
Directeur Bijzonder Beheer – de Volksbank