Aan de keukentafel ontstaat vertrouwen

Aan de keukentafel ontstaat vertrouwen

29 juli 2024

“Leren nadenken over jezelf, over je onderneming en over de context waarin je functioneert: dat is wat het traject bij mij heeft wakker gekust.” Zo omschrijft Francine van Dierendonck, Lid van de Raad van Bestuur van pensioenuitvoerder APG Group, de waarde van haar deelname aan Young Captain Nederland.

Francine van Dierendonck was finalist in 2016, het jaar dat Young Captain Nederland voor het eerst het Young Captain Program aanbood, een tweedaagse “leadership accellerator” waar een inkijk wordt gegeven in de dynamiek van de bestuurskamer. Een event waar de alumnus met dankbaarheid op terugkijkt. Want: “Twee dagen heb je nauw contact met een groot aantal mensen uit allerlei verschillende industrieën. Mensen van ongeveer je eigen leeftijd, die elk op hun manier een bepaald niveau hebben bereikt. Intelligente en ambitieuze mensen, een gezelschap dat je niet zomaar ergens tegenkomt.”

Gezin en carrière
Iedereen had zijn eigen ervaringen, zijn eigen pad, merkte zij. “Er was een grote diversiteit aan jonge leiders bij bedrijven in FMCG, finance en maakindustrie; zelf werkte ik destijds bij Xenos. Ik ontmoette mensen die, zo merkte ik, dezelfde dingen hadden meegemaakt. Die bijvoorbeeld wisten hoe lastig het is om een gezin te combineren met een stevige carrière. Hoe je omgaat met tegenslagen en stress. Ervaringsgenoten als het ware, met wie ik mijn vorderingen kon vergelijken.” Bijvoorbeeld? “Ik had gewerkt bij een bedrijf dat failliet ging en een doorstart maakte. Dat is natuurlijk geen leuke, maar wel een heel relevante werkervaring. Tijdens de tweedaagse van het Young Captain Program waren wel meer mensen die dit soort dingen hadden gemaakt, moeilijke periodes met grote ontslagrondes, waar ze op jonge leeftijd een rol in moesten vervullen. Met alle lastige afwegingen die erbij horen.”

Nadenken over jezelf
Wat is je verder bijgebleven? “Het mooiste en leerzaamste was wel dat je echt werd gedwongen over jezelf na te denken. Waarom doe je het werk dat je doet? Daar word je echt op bevraagd, evenals op je persoonlijkheid, over wie je bent. Daarnaast kun je strategie nooit los zien van de context waarin die strategie is geschreven en wordt uitgevoerd. Het politieke klimaat, de werkgelegenheid, de prijs van arbeid, supply chains, CSRD. Nadenken over jezelf, over je onderneming en over de context waarin je functioneert: ik denk dat het Young Captain traject dat bij mij heeft wakker gekust.”

Francine vervolgde haar pad en werd lid van de Raad van Bestuur bij APG Group. Wat ze leerde: “Hoe verder je komt in je carrière, hoe belangrijker je karakter. Dat bepaalt mede hoe je omgaat met goede en minder goede situaties. Dat je weet waar je energie haalt en ook waar je energie kwijtraakt. Hoe je zogezegd ‘gewired’ bent, waar je red flags zitten.”

Kwetsbaar zijn
“Dat heb ik ook moeten leren. Ik neem tijd voor reflectie, al is het wellicht nog steeds te weinig. Ik neem mij altijd voor één keer per maand een dag gewoon niks in te plannen en dan alleen maar te wandelen en na te denken over de big picture, de lange termijn. Ik doe dat overigens ook graag met mensen in mijn organisatie. Ik heb gelukkig mensen om mij heen die ik vertrouw. Ik durf kwetsbaar te zijn. Ik geef toe dat ik soms de antwoorden niet heb. Ik heb geleerd te vertrouwen op mensen en hun inzichten. In alle eerlijkheid: daar is in het traject van Young Captain Nederland het zaadje voor geplant. Het was het begin van mijn denken over mijn manier van leiding geven, van boardroom member zijn.”

Francine geeft aan dat zij heeft geleerd om zichzelf niet als alwetend op te stellen. “Ik ben mij gaan realiseren dat ik meer leider moet zijn dan manager. Dat ik vertrouwen en rust moet uitstralen naar medewerkers.” Vertrouwen? “Ik wil zorgen dat mensen voelen dat we de goede kant op gaan.”

Keukentafelgesprek
Hoe heb jij dat vertrouwen verdiend? “Ik heb bepaalde communicatie-tools geïntroduceerd in dit bedrijf. Een van de dingen waar ik zelf heel blij van word, is het keukentafelgesprek. Iedereen is welkom en er is geen agenda. Medewerkers mogen bepalen waar we het over gaan hebben en ik beloof dat ik op alles antwoord geef. Dat werkt twee kanten op. Eén: het maakt dat mensen mij ontmoeten in een ontspannen omgeving. Twee: ik hoor dingen waarvan ik denk, oeh daar moet ik misschien toch eens op letten. Deze sessies brengen veel op en ze zijn erg leuk om te doen.”

Deze en andere initiatieven dragen volgens Francine bij aan een sfeer waarin medewerkers zaken durven te delen en gaan meedenken. “Ze leiden tot dat ongrijpbare fenomeen: vertrouwen. Vertrouwen in hoe ik tot een besluit kom. Daarover communiceren, dat werkt.”

Weer wat geleerd
De Young Captain reis mag dan voor Francine acht jaar geleden zijn, de trein rijdt nog steeds. Zo bezoekt zij geregeld de netwerkbijeenkomsten. “Die zijn interessant vanwege de goede sprekers en de ontmoeting met anderen die hetzelfde pad bewandelen, onderweg naar of in de board. En altijd denk ik na afloop: toch weer interessante dingen gehoord, toch weer wat geleerd. Dat blijft heel bijzonder aan het initiatief.”
Francine vindt het een eer om te behoren tot de zestig genomineerden die het programma in de afgelopen twintig jaar heeft voortgebracht (zie Hall of Fame op de website). “Tegelijk vind ik het ook interessant om de jonge lichting te leren kennen en te supporten.”

Wat als je de kans krijgt een 180 graden carrièrewending te maken? Waar zien wij Francine van Dierendonck dan terug? “Voor de klas. Dan word ik leraar, net als mijn beide ouders. De belangrijkste reden is dat je als docent verschil kunt maken in het leven van jonge mensen. En dat lijkt mij erg leuk. Of ik het echt ga doen? Wie weet, ooit?”