Winnaar Young Captain Award 2023

Winnaar Young Captain Award 2023

21 november 2023

Sarike van Wette (Alliander) wint de Young Captain Award 2023
Finaleplaatsen voor toptalenten van Heineken en Van Lanschot Kempen

Amsterdam, 21 november 2023 – Sarike van Wette (37) is gisteravond verkozen tot Young Captain 2023. De Award werd dit jaar voor de negentiende keer uitgereikt aan de meest getalenteerde jonge businessleider binnen de top van het bedrijfsleven. Sarike ontving de Award uit handen van Karien van Gennip, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in Paleis het Loo in Apeldoorn.

Sarike van Wette (37) is Directeur Liander Onderhoud & Storingen voor Alliander. Binnen deze rol werkt zij met veel toewijding bij Alliander om de energietransitie te realiseren. Ervoor zorgen dat in het hier en nu én in de toekomst het licht brandt en de huizen warm zijn, maakt het dat zij naar eigen zeggen de leukste baan van Nederland heeft.

De jury vindt Sarike een echte leider, ''Met een sterke communicatie naar de eigen organisatie en daarbuiten roept zij allen op om verantwoordelijkheid te nemen in de transitie naar duurzame energie, duurzame technologie en het investeren in groene banen, niet alleen uit betrokkenheid, maar vooral uit noodzaak. In het eigenaarschap van dit strategische thema en het rijp maken van de cultuur om deze te realiseren speelt haar “tone at the top” een grote rol. De keuzes die gemaakt moeten worden dienen overstijgend te zijn aan de eigen business, terwijl de eigen businesskracht wel aangewend dient te worden om die veranderingen tot stand te kunnen brengen, ook daar waar het gaat om het uitbreiden van het energienet''.

Als leider weet Sarike wat er speelt binnen haar team en laat ze elke dag de beste versie van zichzelf zien. Sarike creëert binnen haar directie en afdeling een veilige, inclusieve werkomgeving waarin ieder zijn kwaliteiten in mag brengen en valkuilen bespreekbaar zijn. Dit stelt haar in staat om sterke teams te bouwen die voorgaan en duurzame resultaten boeken. Zij is ervan overtuigd dat dit de basis is om samen grote uitdagingen aan te gaan.

De andere finaleplaatsen waren voor Marc Josephus Jitta, Managing Director Alken-Maes Brouwerijen (Heineken Belgium) en Anneka Treon, Chief Economist International en Managing Director Advice and Professional Clients bij Van Lanschot Kempen.

Een koninklijke uitreiking in de Grand Foyer van Paleis het Loo te Apeldoorn
De feestelijke uitreiking van de Young Captain Award 2023 vond plaats in de imponerende Grand Foyer van Paleis het Loo te Apeldoorn. Het tot 1975 bewoonde paleis van de Nederlandse Koninklijke familie was de ultieme locatie voor een feestelijke avond voor de leiders uit de komende generatie beslissers van het toonaangevende Nederlandse bedrijfsleven. Met het winnen van de Young Captain Award zal ook de carrière van de winnaar van de alweer negentiende editie van de Young Captain Award een vlucht maken.

Marleen Smits van Shell, winnaar van de achttiende editie van de Young Captain Award, draagt de titel over op Sarike van Wette. Sarike ontvangt als nieuwe Young Captain een op maat gemaakt netwerk- en opleidingsprogramma om haar persoonlijke en professionele ontwikkeling in haar weg naar de boardroom verder te ondersteunen. De finalisten van dit jaar treden daarnaast toe tot het netwerk van Young Captain alumni dat sinds 2005 is opgebouwd.