Young Captain Award 2023 Finalisten

Young Captain Award 2023 Finalisten

24 oktober 2023

Alliander, Heineken en Van Lanschot Kempen in de finale van de Young Captain Award 2023

Amsterdam, 24 oktober 2023 – De drie genomineerden voor de Young Captain Award zijn bekend! De jury kent deze Award jaarlijks toe aan een getalenteerde businessleider onder de 40 jaar. Een leider uit de komende generatie bestuurders die opvalt wegens durf en daadkracht en die al vroeg in zijn of haar carrière veel invloed heeft op de onderneming. Dit jaar strijden Sarike van Wette (Alliander) Marc Josephus Jitta (Heineken) en Anneka Treon (Van Lanschot Kempen) om de titel ‘Young Captain 2023’ in de finale. 
 

De finalisten 

Na intensieve selectieronden heeft de jury dit drietal geselecteerd voor de Young Captain Award 2023. Naast hun indrukwekkende zakelijke prestaties hebben de drie finalisten een sterke visie op hoe bij te dragen aan de uitdagingen van nu en zicht op een betere wereld van morgen. 
 

Sarike van Wette (37) is Directeur Liander Onderhoud & Storingen voor Alliander. Sarike maakt zich sterk om de energietransitie te realiseren en zich daarmee in te zetten om een betere wereld achter te laten voor toekomstige generaties. Ze gaat daarbij voor echte impact: “Goed doen voor de bühne is iets anders dan het wezenlijk gedaan krijgen voor de mensen voor wie dit het meest relevant is''. Sarike combineert een optimistische, initiatief nemende en vooruitziende blik, met het analytisch vermogen om de details snel te doorzien; essentieel voor de realisatie van de versnelling van de Energietransitie. Ze geeft richting aan de uitdagingen vanuit alle perspectieven: werkvloer, bestuur en klanten krijgen bij haar een plek in de complexe puzzel die gelegd moet worden. Sarike staat voor inclusiviteit en ‘leidinggeven als vak’ en is binnen en buiten Alliander rolmodel voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen en het jonge ouderschap. 
 

Marc Josephus Jitta (39) is Managing Director Alken-Maes Brouwerijen (Heineken Belgium). Met zijn vooruitstrevende leiderschapstijl, waarin thema's als duurzaamheid, inclusiviteit en creativiteit voor hem centraal staan, heeft Marc tijdens COVID met zijn team in twee jaar tijd circa 10 jaar aan marktaandeelverlies in de Nederlandse horeca herwonnen. 'Show, don't tell' typeert zijn bescheidenheid binnen de verschillende rollen die hij voor Heineken heeft uitgevoerd. Zijn overstap naar België om voor Heineken de Belgische nederigheid te vertalen naar trots kwam voor Marc op het juiste moment om zijn leiderschap verder binnen de gehele keten van Heineken te verspreiden. Het doorzettingsvermogen en de energie die Marc typeren werkt aanstekelijk om alle schakels in de keten te verbinden en samen een positieve impact te maken.  
 

Anneka Treon (37) is Chief Economist International en Managing Director Advice and Professional Clients bij Van Lanschot Kempen. Zij werkt vanuit de overtuiging dat de financiële wereld simpeler kan en de impact ervan groter. Met haar teams zet zij zich in om klanten te helpen navigeren door de grote transities van deze tijd; en om als actief belegger bedrijven bijvoorbeeld te stimuleren hun klimaatdoelstellingen te realiseren. Ook wil zij bijdragen aan een beter begrip van de financiële wereld in de maatschappij, met toelichtingen in de media en ook via onderwijs. Anneka begon haar carrière in Londen en woont en werkt inmiddels 16 jaar in Nederland. Ze heeft zich ontwikkeld tot een leider met een heldere visie waar ze taakgericht naar toewerkt.  Als vrouw in de financiële wereld is ze zich bewust van haar voorbeeldfunctie, zo is ze ambassadeur van het EU Women in Finance-initiatief van Bloomberg. 
 

Uitreiking 
Op 20 november vindt de feestelijke uitreiking van de Award plaats in Paleis Het Loo te Apeldoorn. Het tot 1975 bewoonde paleis van de Nederlandse Koninklijke familie is de ultieme locatie voor een feestelijke avond waar de winnaar van de Young Captain 2023 het toneel mag betreden. De presentatie van de avond zal worden verzorgd door Lisbeth Imbo. Keynote speaker die avond is Roy Jakobs, CEO van Royal Philips. De winnaar van de Award ontvangt de prijs uit handen van mevrouw Karien van Gennip, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Stichting heeft een bijzondere band met haar, omdat Van Gennip, als toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, nauw betrokken was bij de oprichting van dit initiatief.