Finalisten Young Captain Award 2018

Finalisten Young Captain Award 2018

19 oktober 2018

Topmanagers van Philips, Arcadis en Unilever finalisten Young Captain Award 2018

Amsterdam, 19 oktober 2018 – De jury van de Young Captain Award maakt de drie finalisten van de Young Captain Award 2018 bekend. Mark Stoffels (Philips), Cécile Cluitmans (Arcadis) en Rogier Smeets (Unilever / Upfield) zijn de finalisten die strijden om de titel ‘Young Captain 2018’. De winnaar wordt op 26 november bekendgemaakt.

De jury heeft na de eerste selectieronden een drietal finalisten geselecteerd voor de Young Captain Award 2018.


Mark Stoffels (35) is General Manager & Vice President bij Philips Health Systems Latijns-Amerika. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de groeistrategie van de business van Philips Health Systems in deze regio en geeft hij leiding aan 1.000 medewerkers. In de afgelopen jaren heeft Mark verschillende innovatieve businessmodellen- en oplossingen doorgevoerd die een grote impact hadden op zorgleverleners, hun patiënten en hun families. Mark woonde en werkte voor Philips Health Systems onder andere in India en in verschillende landen in Latijns-Amerika, waar hij vanaf 2015 werkte als CEO van Philips Mexico. Tijdens deze opdracht wist hij de omzet en winstgevendheid significant te verbeteren. In zijn huidige functie als General Manager & Vice President Latijns-Amerika werkt Mark aan de implementatie van het ‘Healthcare without bounds’ programma, waarmee Philips Health Systems zich inzet voor het mogelijk maken van de juiste zorg op het juiste moment en de juiste plaats. Hij doet dit door samen met zijn team klantrelaties en netwerkorganisaties op te bouwen, wat van groot belang is in Latijns-Amerika.


Cécile Cluitmans (40), werkt als Directeur Divisie Gebouwen bij Arcadis. In deze rol maakt zij onderdeel uit van de Board of Directors van Arcadis Nederland. In haar functie leidt Cécile de implementatie van de driejarige strategie van Arcadis binnen de Divisie Gebouwen. Ze is hiermee verantwoordelijk voor circa een derde van de totale omzet van Arcadis in Nederland en voor het aansturen van een bedrijfsonderdeel met ongeveer 700 medewerkers op het gebied van design, bouwkunde en programmamanagement van vastgoed en stedelijke ontwikkeling. Ook besteedt Cécile veel aandacht aan nieuwe kansen op het gebied van klimaatadaptie, energietransitie en het ontstaan van megasteden.

Naast haar werk als Directeur Divisie Gebouwen is Cécile een van de zeven bestuursleden van de Lovinklaan Foundation, eigenaar van een belang van ruim 18 procent in de beursgenoteerde advies- en ingenieursorganisatie Arcadis.


Rogier Smeets (37) is in juli 2018 in dienst getreden van Upfield, dat de margarinetak van Unilever met merken als Blue Band en Becel heeft overgenomen. Deze transactie vond plaats nadat Unilever Rogier als kandidaat voor de Young Captain Award had voorgedragen. Als General Manager South West & Central Eastern Europe is Rogier verantwoordelijk voor de P&L van de margarine business in deze regio. In deze functie maakt Rogier deel uit van het executive leadership team en geeft hij leiding aan 300 mensen. In de jaren voor Upfield bekleedde Rogier verschillende functies binnen Unilever waarin hij continu boven verwachting presteerde. Zo heeft hij een succesvolle doorstart gemaakt met de soepmerken in Duitsland wat leidde tot marktleiderschap en heeft hij de grootste innovatie in de voedselindustrie van 2010 in de VS gelanceerd door in samenwerking met de chefs van een bekend Aziatisch restaurant kwalitatief hoogwaardige diepvriesmaaltijden op de markt te brengen. Daarnaast heeft hij door middel van een nieuwe visie voor Knorr in Zuidoost Azië maatschappelijke impact weten te maken en de resultaten van enkele naar dubbele groeicijfers weten te brengen.


De Young Captain 2017, Ronald Doesburg van Shell Chemicals Europe, maakt dit jaar deel uit van de jury. Uit de lijst met aanmeldingen heeft de jury kandidaten geselecteerd waarmee zij gesprekken heeft gevoerd. Uiteindelijk zijn hier de drie finalisten uit naar voren gekomen. Op 26 november wordt tijdens een feestelijke uitreiking bij Radio Kootwijk op de Veluwe in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid de ‘Young Captain 2018’ bekendgemaakt.


Cees ‘t Hart, vice voorzitter van de jury: “Ook dit jaar hebben we weer veel inspirerende gesprekken gevoerd met de tien getalenteerde kandidaten die de CEO’s van hun bedrijven hebben aangedragen. De drie geselecteerde Young Captains presteren uitzonderlijk op het gebied van leiderschap, zijn vernieuwend in hun stijl en vallen op in hun werkomgeving. We verwachten dan ook dat de finalisten in de toekomst mede het gezicht van ondernemend Nederland zullen zijn.”


De Award geeft een impuls aan de persoonlijke en zakelijke groei van de kandidaten. De winnaar krijgt daarnaast toegang tot een op maat gesneden jaarprogramma waarbij hij of zij zal deelnemen aan bijeenkomsten met de top van de nationale en internationale zakenwereld, waaronder deelname aan een handelsmissie met de Minister van Economische Zaken of de Minister van Buitenlandse Handel. Ook krijgt de Young Captain 2018 een coaching traject met professionele performance en mediatrainingen en deelname aan het New Board Program van de Nyenrode Business Universiteit.

Young Captains Program
Bijna dertig kanshebbers voor de Young Captain Award 2018 namen in augustus 2018 deel aan een tweedaagse masterclass, het Young Captains Program. Het Young Captains Program ondersteunt kandidaten op hun weg naar ‘Board Room readiness’ en wordt vormgegeven door de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Om de kandidaten te vormen en uit te dagen, kwamen tijdens het interactieve programma onder regie van de Academisch partner Nyenrode Business Universiteit talloze onderwerpen aan bod om kandidaten voor te bereiden op de volgende stappen in hun loopbaan. Het is de derde keer dat het Young Captains Program werd gehouden.