De Telegraaf - Young Captain volwassen | Nieuws
De Telegraaf - Young Captain volwassen

De Telegraaf - Young Captain volwassen

12 oktober 2019

De Telegraaf - 12 oktober 2019

Eigenlijk wilde Cees ’t Hart, bestuursvoorzitter van de Deense bierreus Carlsberg in Kopenhagen, het liefst met een glas melk op de foto. Het deed hem herinneren aan zijn vorige topbaan als baas van Koninklijke FrieslandCampina. Want het bier in restaurant De Kersentuin van het Amsterdamse Bilderberg Garden Hotel, redeneerde hij, zou wel eens van de concurrent kunnen zijn.

Het onderstreepte hoe gevoelig het imago van een topman ofwel captain of industry nog altijd ligt. Het werd uiteindelijk een glas champagne voor de juryvoorzitter van de Young Captain Award. Van ’t Hart markeerde met de bubbels tevens de start van het derde lustrum van de prestigieuze prijs. Het initiatief werd van meet af aan warm omarmd door het Nederlandse bedrijfsleven, zoals ABN-Amro, KPMG, Nyenrode, ING, BCG, SpencerStuart, Allen & Overy, LeasePlan, Hill+Knowlton, Bilderberg en DSM. En deze rubriek natuurlijk want deze stond aan de wieg.

De prijs voor vernieuwende jonge managers tot 40 jaar die net onder de raad van bestuur functioneren, is volgens voorzitter Dries van der Vossen, die zelf hotelketens opzet in de wereld, volwassen geworden. „Het gaat om jonge mensen met een lange termijnvisie, die een open houding en hoge ambitie hebben en die zich kunnen profileren aan de top van vooraanstaande ondernemingen in Nederland en daarbuiten”, zei hij.

Van der Vossen memoreerde dat de afgelopen jaren 480 kandidaten werden voorgedragen en de prijs 45 finalisten kende én 15 winnaars die hun belofte waarmaken. „Zij ervaren de award als een persoonlijke groeiversneller. Je zou na 15 jaar zeggen: bestemming bereikt. Zeker niet, de tijd is veranderd en verandert steeds sneller. De vraag is om relevant te blijven.” De jury had deze keer lange tijd nodig om een winnaar aan te wijzen die op 25 november in het gebouw van Opera & Ballet in Amsterdam tijdens een groot diner bekend wordt gemaakt. „In mijn vijf jaar juryvoorzitterschap heb ik niet eerder meegemaakt dat moest worden gestemd”, zei Van ’t Hart. Hij kon niet blijven voor het diner maar spoedde zich per vliegtuig terug naar Kopenhagen.

De drie finalisten waren: Eric Jones (38), directeur Skillpool Advice binnen ABN-Amro, die circa 225.000 klanten adviseert onder meer via skype; arts Nicoline van Leersum (35) van het grootste gezondheidszorgbedrijf ter wereld Johnson & Johnson, die innovatie- en wetenschapsstrategieën ontwikkelt; Dustin Woodward (37), directeur Koninklijke FrieslandCampina Afrika die verantwoordelijk is voor 42 landen.