niews-title

Onvergelijkbare kwaliteiten

De Telegraaf - Rubriek Stan Huygens - 12 oktober 0216

Als de competitie om de Young Captain Award een tv-format was, dan wist Maarten Meijs, directeur van productiehuis Talpa Global, wel wat hij eraan zou veranderen.

'Ik ben wel wat gewend qua spanningsopbouw – met bijpassende muziekjes – in tv-shows als The Voice of Holland", zei Meijs lachend tijdens het sponsordiner van de prestigieuze prijs in het Amsterdamse restaurant De Kersentuin. "Maar een spannend muziekje dat een ruim máánd gaat duren…", dat was ook hem te veel van het goede.

Meijs (35), verantwoordelijk voor de verkoop van formats als The Voice aan tv-zenders in tientallen landen, werd door bestuursvoorzitter en gastheer Dries van der Vossen, algemeen directeur van hotelketen Bilderberg, in het zonnetje gezet als een van de drie genomineerden voor de Young Captain Award.
De jury heeft al een winnaar gekozen, maar het duurt nog tot 21 november voordat die op Paleis 't Loo in Apeldoorn wordt bekendgemaakt. De Talpa-directeur heeft stevige concurrentie van AkzoNobels corporate director internal audit, Marie-Pauline Lauret (37), en van Francine van Dierendonck (40), sinds deze zomer algemeen directeur van Xenos.

"Voor ik straks ga slapen, drink ik thuis op de bank nog even een kopje thee", gaf de oudste genomineerde na afloop van het sponsordiner toe. "Om alle indrukken van vandaag nog even te verwerken." Voor de drie finalisten stonden de uren voor het diner immers in het teken van hun laatste gesprek met de jury. Officieel staat die onder voorzitterschap van minister Henk Kamp, maar die liet de honneurs waarnemen door Carlsberg-ceo en vicevoorzitter van de jury Cees 't Hart.

't Hart is misschien wel de enige Nederlander die écht plezier beleefd heeft aan het EK voetbal van afgelopen zomer. Biermerken mogen niet openlijk adverteren in Franse voetbalstadions, maar de campagne met 'Probably the best' in Carlsberg-letters was zó succesvol "dat we van alle sponsoren in de top drie stonden qua naamsbekendheid", verkneukelde de Nederlander in Deense dienst zich. "Intussen is deze campagne zelfs genomineerd voor een aantal marketingawards!"

Het toekennen van de Young Captain Award was als altijd weer een moeilijke beslissing, ging 't Hart door. "Deze mensen zijn alle drie excellent in hun vak, maar grotendeels onvergelijkbaar", verklaarde hij het lange beraad. Ook Bert de Groot, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vond het moeilijk jureren.

"Sinds dit jaar nodigen we álle ruim twintig kandidaten uit voor een leiderschapsweekend in Bilderberg landgoedhotel Lauswolt", verklaarde hij. Met een knipoog: "De kandidaten zijn daar zó gepolijst, het uitzoeken van finalisten en een winnaar is drie keer zo moeilijk geworden!" Dat weekend maakt de award wel meer de moeite waard, meende 't Hart – ook voor bedrijven die hun mensen willen inschrijven. En daar was iedereen het mee eens.

De Groot roemde de vertrekkende juryleden Herna Verhagen en Jeroen van Seeters. De bestuursvoorzitter van PostNL werd geprezen voor haar vermogen om juryleden "op andere wijze naar de kandidaten te laten kijken". Van Seeters op zijn beurt was "het collectief geheugen van de jury", zei De Groot. "Met zijn eigenzinnige analyses en zonder een blad voor de mond te nemen ging hij soms diagonaal door de consensus heen."

Registeraccountant Lauret, die in opdracht van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ook meedenkt over de toekomst van het accountantsvak, vond het traject richting de Young Captain Award vooral 'leuk', zei ze. Het afgelopen jaar maakte ze de stap van extern naar intern accountant. "De jurygesprekken geven een goede kijk op wie je bent", zei ze in haar dankwoord.

Waren het de woorden van een winnaar? Ook Aukje Doornbos zei vorig jaar immers dat ze het traject 'leuk' gevonden had – en zij zat nu als de Young Captain van 2015 in de jury. "Veel ontspannener" vond de persoonlijk adviseur van DSM-baas Feike Sijbesma het om aan de andere kant van de tafel te zitten.
De winst bracht Doornbos onder andere aan tafel bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dankzij een wondergynaecoloog kon Doornbos, zwanger en wel, gewoon bij hun jaarlijkse uitblinkerslunch aanschuiven. Glunderend onthulde ze dat ze na de geboorte van haar dochter zelfs een koninklijke felicitatie heeft ontvangen.

Het winnen van de prijs is "heel even goed voor je zelfvertrouwen", vertelde de Limburgse haar tafelgenoten. Om er lachend aan toe te voegen: "In een mum van tijd gaan de verwachtingen die iedereen om je heen van je heeft óók omhoog, moet je daar weer aan voldoen!"